Banner

Partneři webu

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner





Svaz pekařů a cukrářů v ČR, z.s.

Drahobejlova 2215/6, 190 00 Praha 9
IČ: 152 70 106

Tel.: 266 199 200 - 4 Fax: 266 199 209
e-mail: info@svazpekaru.cz


  
  





Na křižovatce

Ne, nebojte se, tentokrát nebudu obtěžovat vysvětlováním základních ekonomických pojmů a principů. Myslím, že na téma „tržní hospodářství - nabídka – poptávka - cena“ už toho bylo napsáno dost a dost, takže v tom máme všichni jasno. Ostatně, velmi srozumitelně, i když pro pekařskou obec ne moc optimisticky (přebytek kapacit, tedy převis nabídky nad poptávkou) to v minulém čísle popsal kolega Georgios.
Chtěl bych se dnes dotknout trochu jiné problematiky a citlivého tématu. Mám na mysli další směrování svazu. Když už jsme se (snad) shodli na tom, že hlavní pozice pekařského svazu rozhodně není v cenotvorbě, ocitáme se najednou jakoby ve vzduchoprázdnu, v pozici „tradiční“ politické strany bez atraktivního programu, která současné voliče moc netáhne. Dokonce i mezi vlastními členy spolku se najdou tací, kteří trošku pochybují o smyslu jeho existence.

Aktualizováno Středa, 03 Leden 2018 14:48
Celý článek...
 

Vítězem je většinou spotřebitel a obchodník,

ale vyhrát můžeme všichni – také my, pekaři…

Ke konci každého roku spěje pekařská sezóna do velkého finále. Čekají nás Vánoce a většinu velkých pekáren také vyjednávání s lokálními a mezinárodními maloobchodními sítěmi o cenách a podmínkách dodávek na další rok. Na rozdíl od sportu, kdy účast sportovce nebo týmu ve velkém finále je prošpikovaná nadějí na získání cenného kovu a obdivu, v pekařině je konec roku ve znamení stresu, velké námahy, propadu zisku a strachu ze ztráty zakázek pro další rok. Bohužel za tento stav nemůžeme obviňovat zákazníky nebo spotřebitele, ale sami sebe. Pekařů je totiž moc a bojí se obětovat určitou část výroby výměnnou za vyšší ceny.

Aktualizováno Středa, 03 Leden 2018 14:49
Celý článek...
 

Nezdravé jídlo? Neexistuje!

20.11.2015; Zdroj: Lidové noviny

Kuchař Roman Vaněk o nevídaném pokroku české gastronomie, primárních chutích a o tom, co by mu doktorka Cajthamlová vyhodila z lednice.

* Světová zdravotnická organizace nedávno zařadila uzeniny na seznam karcinogenů, hned vedle nikotinu a azbestu. Změní to naše stravovací návyky?

Prosím vás! Je to jistě zajímavá myšlenka, ale považuju ji spíš za milý žvást. Nezmění to nic. Ani u nás, ani jinde, kde taky milují uzeniny: v Německu, Francii, Španělsku nebo Portugalsku. Uzení je jedna z nejstarších technik, jak zakonzervovat maso, a neumím si představit, že teď všichni sborově vstaneme a řekneme: „Tak jo, budeme to dělat jinak a lépe!“ Já bych se zaměřil spíš na kvalitu, ta je důležitější než samotné uzení, které se dnes mimochodem provádí velice sofistikovanými metodami. Ptal bych se po tom, kolik procent masa uzenářské výrobky obsahují a odkud to maso pochází. Na trhu jsou skutečně kvalitní uzeniny i takové, které když pozřu, můžu rovnou konvertovat k vegetariánům, protože je v nich jenom sója, sůl a aromata. Takže bych doporučoval zapojit selský rozum. Vždycky když jde ekonomika nahoru, lidé dostávají roupy a vymýšlejí nesmysly. Gastronomie pak podléhá trendům a lidi blbnou z blahobytu.

Celý článek...
 

Podporujme vzdělávání potravinářských odborníků

Vážená paní
Mgr. Kateřina Valachová
ministryně školství, mládeže a tělovýchovy
Karmelitská 529/5
118 12 Praha 1

Vážená paní ministryně,

v současné době by i na vašem ministerstvu mělo probíhat vypořádání připomínek k návrhu Vyhlášky o požadavcích na potraviny, pro které je přípustná reklama a které lze nabízet k prodeji a prodávat ve školách a školských zařízeních, který je společným návrhem Ministerstva zdravotnictví a Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. K tomuto návrhu jsme prostřednictvím Potravinářské komory ČR podali řadu připomínek a velice závažná je i ta, která se týká vašeho ministerstva.

Celý článek...
 

Potraviny z pšeničné mouky nejsou jedovaté!

V čísle 35/2014 týdeníku Květy se objevil článek (viz příloha), který se snaží přispět k diskusi o významu pšenice v lidské výživě. Činí to ale natolik nešťastným až nekorektním způsobem, že na něj bylo potřeba reagovat společným stanoviskem Svazu průmyslových mlýnů ČR a Svazu pekařů a cukrářů v ČR (text naleznete rovněž v příloze).

Stanislav Mihulka
Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

Attachments:
FilePopisFile size
Download this file (Článek_Květy.pdf)Článek Květy 2298 Kb
Download this file (pc9 skrivan2.pdf)Stanovisko Svazů 1571 Kb
Aktualizováno Pondělí, 01 Únor 2016 12:43
 






Copyright