Partneři webu

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner





Svaz pekařů a cukrářů v ČR, z.s.

Drahobejlova 2215/6, 190 00 Praha 9
IČ: 152 70 106

Tel.: 266 199 200 - 4 Fax: 266 199 209
e-mail: info@svazpekaru.cz


  
  





Diskuse z Valné hromady SPaC v ČR

Zápis z diskuze řádné valné hromady Svazu pekařů a cukrářů v ČR, z.s. konané dne 30. ledna 2016 v Průhonicích.

• Mgr. Leoš Bárta, marketingový specialista představil účastníkům VH nový osvětový web chlebnasvezdejsi.cz a informoval o cílech hnutí Naši pekaři a připravovaných kampaních.

Aktualizováno Pondělí, 01 Srpen 2016 11:29
Celý článek...
 

Nezdravé jídlo? Neexistuje!

20.11.2015; Zdroj: Lidové noviny

Kuchař Roman Vaněk o nevídaném pokroku české gastronomie, primárních chutích a o tom, co by mu doktorka Cajthamlová vyhodila z lednice.

* Světová zdravotnická organizace nedávno zařadila uzeniny na seznam karcinogenů, hned vedle nikotinu a azbestu. Změní to naše stravovací návyky?

Prosím vás! Je to jistě zajímavá myšlenka, ale považuju ji spíš za milý žvást. Nezmění to nic. Ani u nás, ani jinde, kde taky milují uzeniny: v Německu, Francii, Španělsku nebo Portugalsku. Uzení je jedna z nejstarších technik, jak zakonzervovat maso, a neumím si představit, že teď všichni sborově vstaneme a řekneme: „Tak jo, budeme to dělat jinak a lépe!“ Já bych se zaměřil spíš na kvalitu, ta je důležitější než samotné uzení, které se dnes mimochodem provádí velice sofistikovanými metodami. Ptal bych se po tom, kolik procent masa uzenářské výrobky obsahují a odkud to maso pochází. Na trhu jsou skutečně kvalitní uzeniny i takové, které když pozřu, můžu rovnou konvertovat k vegetariánům, protože je v nich jenom sója, sůl a aromata. Takže bych doporučoval zapojit selský rozum. Vždycky když jde ekonomika nahoru, lidé dostávají roupy a vymýšlejí nesmysly. Gastronomie pak podléhá trendům a lidi blbnou z blahobytu.

Celý článek...
 

Podporujme vzdělávání potravinářských odborníků

Vážená paní
Mgr. Kateřina Valachová
ministryně školství, mládeže a tělovýchovy
Karmelitská 529/5
118 12 Praha 1

Vážená paní ministryně,

v současné době by i na vašem ministerstvu mělo probíhat vypořádání připomínek k návrhu Vyhlášky o požadavcích na potraviny, pro které je přípustná reklama a které lze nabízet k prodeji a prodávat ve školách a školských zařízeních, který je společným návrhem Ministerstva zdravotnictví a Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. K tomuto návrhu jsme prostřednictvím Potravinářské komory ČR podali řadu připomínek a velice závažná je i ta, která se týká vašeho ministerstva.

Celý článek...
 

Potraviny z pšeničné mouky nejsou jedovaté!

V čísle 35/2014 týdeníku Květy se objevil článek (viz příloha), který se snaží přispět k diskusi o významu pšenice v lidské výživě. Činí to ale natolik nešťastným až nekorektním způsobem, že na něj bylo potřeba reagovat společným stanoviskem Svazu průmyslových mlýnů ČR a Svazu pekařů a cukrářů v ČR (text naleznete rovněž v příloze).

Stanislav Mihulka
Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

Attachments:
FilePopisFile size
Download this file (Článek_Květy.pdf)Článek Květy 2298 Kb
Download this file (pc9 skrivan2.pdf)Stanovisko Svazů 1571 Kb
Aktualizováno Pondělí, 01 Únor 2016 12:43
 






Copyright