Banner

Partneři webu

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner





Svaz pekařů a cukrářů v ČR, z.s.

Drahobejlova 2215/6, 190 00 Praha 9
IČ: 152 70 106

Tel.: 266 199 200 - 4 Fax: 266 199 209
e-mail: info@svazpekaru.cz


  
  





Vítězem je většinou spotřebitel a obchodník,

ale vyhrát můžeme všichni – také my, pekaři…

Ke konci každého roku spěje pekařská sezóna do velkého finále. Čekají nás Vánoce a většinu velkých pekáren také vyjednávání s lokálními a mezinárodními maloobchodními sítěmi o cenách a podmínkách dodávek na další rok. Na rozdíl od sportu, kdy účast sportovce nebo týmu ve velkém finále je prošpikovaná nadějí na získání cenného kovu a obdivu, v pekařině je konec roku ve znamení stresu, velké námahy, propadu zisku a strachu ze ztráty zakázek pro další rok. Bohužel za tento stav nemůžeme obviňovat zákazníky nebo spotřebitele, ale sami sebe. Pekařů je totiž moc a bojí se obětovat určitou část výroby výměnnou za vyšší ceny.


Během období Vánoc a na začátku roku se potká několik zásadních faktorů, které mohou mít ve svém součtu devastující vliv na ziskovost a stabilitu některých pekáren. O Vánocích roste poptávka po vekách a vánočkách, což by měl být pozitivní signál pro navyšování cen, kdyby však veka a vánočka nebyla tradičním cenovým tahákem promo letáků některých řetězců. Tlak na cenu těchto výrobků je přenášen na pekaře a místo toho, abychom využili momentu vzácného převisu poptávky nad nabídkou, v mnoha případech pekaři podlehnou tlaku na cenu nebo touze po vyšších objemech, které stejně, z důvodu limitní kapacity a opakujícímu se výpadku dostupnosti pracovní síly během Vánoc, uspokojí pouze částečně.
Dalším negativním faktorem posilujícím obavu a předvánoční depresi pekařů je rychlý růst přímých nákladů, který se zatím nepromítl do prodejních cen pro příští rok. Rostou ceny některých surovin, očekává se sedmiprocentní růst energií a od ledna jedenáctiprocentní nárůst minimální mzdy. Tento nákladový koktejl navýší od začátku roku rozpočty pekáren odhadem o 5 až 8 procent u komoditních výrobků, jako je rohlík, raženka nebo konzumní chléb.
Toto je přesně moment, kde na sebe narazí dvě pomyslné tektonické desky pekařského trhu. Pekaři by potřebovali zdražit, ale řetězce očekávají snížení cen, protože se snaží přenést zvyšující se náklady na dodavatele, místo aby je promítly do spotřebitelských cen. Jedná se celkem o logickou reakci, protože žádný z řetězců si dobrovolně nezhorší cenové vnímání u svých zákazníků. Nefér na tom je, že maloobchodní ceny hlavních komoditních výrobků narostly v průběhu posledních dvanácti měsíců o více jak dvacet procent, ale naprostá většina z tohoto navýšení zůstala u obchodníků.
Posledním faktorem, ale tím nejhůře předvídatelným, je nedostatek pracovníků. Chybí pracovníci ve výrobě, v expedici, řidiči a údržbáři. Pekařina totiž z pohledu pracovní doby a výdělků není moc sexy. Když nemáme lidi, nemůžeme vyrobit, ale máme závazky vůči svým zákazníkům. Logickou reakcí pekaře by mělo být zdražení. Bohužel racionalitu ekonomie válcují emoce. Strach ze ztráty zakázek je zatím stále vyšší než obavy z nedostatku zaměstnanců a následné neschopnosti vykrýt objednávky. Osobně je mi těchto „lovců objemů“ líto, protože ve svém strachu o objem nevidí, že se řítí do pasti růstu přímých nákladů, které v kombinaci s nízkými cenami ztrátu naopak zdvojnásobí.
A jsme zase na začátku. Pekařské kapacity je více než zákazníci potřebují. To ale neznamená, že neexistuje řešení! Zdražit, obětovat část objemu, a takto získané zdroje investovat do stabilizace zaměstnanců, udržení kvality, čerstvosti a hlavně servisu, na který jsou zákazníci zvyklí – čtyřikrát denně, sedm dnů v týdnu čerstvý rohlík a chléb. I obyčejné věci, aby byly neobyčejně dobré, totiž něco stojí a každý z nás se musí rozhodnout, jestli i nadále bude konec roku ve znamení stresu, nebo se stane odměnou za celoroční snahu a píli. Jedině takto totiž můžeme vyhrát všichni.
Na druhou stránku nějak bylo a vždycky nějak bude. Lepší časy střídají ty horší a zase naopak a já pevně věřím tomu, že síly tržního prostředí nakonec celou situaci nějak vyřeší. Není tedy důvod být příliš pesimistický, protože většinou máme řešení ve vlastních rukách a záleží jen na nás, pro kterou z variant se nakonec rozhodneme.
Závěrem bych rád vzpomenul výročí úmrtí našeho drahého kolegy, kreativního pekaře a gentlemana oboru, pana Hebkého, který by se 25. října dožil 88 let.
Vážené čtenářky, vážení čtenáři, krásný zbytek roku a hodně inspirativního čtení Vám přeje

Mgr. Georgios Koulisianis
člen dozorčí rady SPaC v ČR

Aktualizováno Středa, 03 Leden 2018 14:49
 




Copyright