Partneři webu

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner





Svaz pekařů a cukrářů v ČR, z.s.

Drahobejlova 2215/6, 190 00 Praha 9
IČ: 152 70 106

Tel.: 266 199 200 - 4 Fax: 266 199 209
e-mail: info@svazpekaru.cz


  
  





Napsali o nás

Výběr z tisku (období 4-6/2017).

Aktualizováno Úterý, 04 Červenec 2017 08:51
 

Národní soutěž Chléb roku 2017 zná své vítěze!

(Pardubice, 8. června 2017)

Prestižní národní soutěž „Chléb roku“, která se uskutečnila 8. června v Pardubicích v rámci tradiční pekařské slavnosti „Dny chleba“, zná své letošní vítěze. Nejlepší chléb z průmyslové pekárny v kategorii „Konzumní chléb “ upekli v pekárně BEAS, Choustníkovo Hradiště. Vítězem v kategorii „Řemeslný chléb“ se stal výrobek z pekařství MaJa, Dolní Dunajovice. Vítězem volné kategorie na trhu stále oblíbenějších chlebových specialit „Chléb bez hranic“ se stali pekaři z firmy PECUD, Žandov. Zástupci mladé generace – studenti potravinářské školy Pardubice vybrali svůj nejoblíbenější chléb z pekárny ENPEKA, Žďár nad Sázavou.

Celý článek...
 

Světový den chleba v České republice

(Praha, 17. října 2016)

Světový den chleba je každoročně připomínán 16. října jako svátek základní lidské potraviny a oslava pekařské profese. Symbolicky v Břevnovském klášteře, odkud je  z roku 993 první zmínka o výrobě chleba v Praze, proběhla konference k oslavě Světového dne chleba v České republice. Zúčastnil se jí ministr zemědělství M. Jurečka, jež ve své zdravici zmínil formy podpory kvalitních tuzemských potravin. Generálním partnerem akce byla společnost Penny Market, která ve svých obchodech poskytuje velký prostor lokálním dodavatelům chleba a pečiva. V České republice dnes vyrábí chléb přes 700 klasických pekáren, každý den vyprodukují okolo 1 milionu kusů – co chléb to originál. Spotřeba chleba se po dlouholetém poklesu ustálila na hodnotě 40 kg na osobu a rok, ročně za chléb utratí průměrný Čech necelých 1.000,- Kč. Nabídka chlebového sortimentu je v Česku jedna z nejlepších v Evropě. Zákazníci u nás mají z čeho vybírat - pekaři to v Břevnově dokázali vytvořením rekordu 102 ks nejrůznějších druhů chleba na jednom místě. Rekord zaregistrovala Agentura Dobrý den.

Aktualizováno Pondělí, 07 Listopad 2016 09:15
Celý článek...
 

Pekař roku 2016

Praha - Letňany, 30. září 2016

Svaz pekařů a cukrářů v ČR uspořádal v rámci veletrhu FOR GASTRO&HOTEL na výstavišti v Praze - Letňanech již 21. ročník národní soutěže o titul „PEKAŘ ROKU 2016 - kategorie junior“ a dovednostní soutěž „ATRAKTIVNÍ VÝROBEK ROKU 2016“. Ve finále soutěže se o prestižní ocenění utkalo 15 mladých pekařských talentů z celé ČR. Soutěžící museli pod dohledem odborné poroty prokázat dovednosti při výrobě chleba, běžného pečiva, vánoček a chodských koláčů. Absolutním vítězem s titulem Pekař roku 2016 se stala Blanka Šabatová, studentka Střední školy hotelové a služeb z Kroměříže.

Aktualizováno Pátek, 04 Listopad 2016 15:31
Celý článek...
 

Národní soutěž CHléb roku 2016 zná své vítěze!

(Tisková zpráva) 

Pardubice, 9. června 2016

Prestižní soutěž „Chléb roku“, která se uskutečnila 9. června v Pardubicích v rámci tradičních pekařských slavností „Dny chleba“, zná své letošní vítěze. Nejlepší chléb z průmyslové pekárny v kategorii „Konzumní chléb “ upekli v pekárně ENPEKA ze Žďáru nad Sázavou. Vítězem v kategorii „Řemeslný chléb“ se stal výrobek z pekárny INPEKO Üstí nad Labem. Vítězem volné kategorie stále oblíbenějších chlebových specialit „Chléb bez hranic“ se stali pekaři ze společnosti PENAM.

Největší pekařská akce v zemi
Tradiční pekařskou slavnost Dny chleba každoročně pořádá Svaz pekařů a cukrářů v ČR. V rámci 22. ročníku se akce v Pardubicích, městě potravinářů, zúčastnilo přes 400 potravinářských odborníků a pozvaných hostů.

Dny chleba se od skromných začátků vyprofilovaly v prestižní akci, staly se místem setkávání odborníků, výměny zkušeností a hledání cest a způsobů, jak vyrobit a nabídnout spotřebiteli co nejkvalitnější chléb a další pekařské výrobky. Součástí akce byla vedle národní soutěže Chléb roku výstava dodavatelů pekárenského oboru a odborný seminář zaměřený na nové technologické postupy a netradiční suroviny při výrobě chleba. Dny chleba 2016 slavnostně zahájil primátor Pardubic Martin Charvát. Akt svěcení chleba – „Božího daru“ celebroval na zahajovacím ceremoniálu generální vikář Královéhradecké diecéze Mons. Josef Socha. Osvětovou akci na podporu kvalitních tuzemských potravin a českého chleba finančně podpořilo Ministerstvo zemědělství ČR. 

Pro kvalitní chléb do Tesca
V Pardubicích se utkalo celkem 74 soutěžních chlebů od pekařských firem z celé ČR. Nejvíce přihlášených vzorků bylo v kategorii „Chléb bez hranic“. Je určena pro chlebové speciality definované ve vyhlášce jako chléb pšeničný, žitný, celozrnný, vícezrnný a speciální.

Kvalitu soutěžních chlebů hodnotilo patnáct zkušených pekařských odborníků, kteří úspěšně prošli certifikací pro posuzovatele senzorické analýzy pekařských výrobků, kterou provádí VŠCHT Praha. Hodnotily se především senzorické parametry chleba jako vzhled, tvar a objem chleba, dále kůrka, střídka, vůně a chuť.

Již posedmé se prestižní akce pekařů i samotná soutěž uskutečnily ve strategickém partnerství s jedním z největších hráčů na maloobchodním trhu, společností Tesco. Společně tak propagují kvalitní chléb a snaží se jej nabídnout co největšímu množství spotřebitelů. Řada členů pekařského cechu úspěšně využívá při prodeji svých výrobků získaná ocenění Chléb roku či Chléb vynikající kvality. Tato označení jsou pozitivně vnímána spotřebiteli, protože v obchodech podle této značky velmi snadno rozliší vysoce kvalitní chléb od standardního.

Spotřeba chleba roste – je levný
V České republice se ročně vyrobí okolo 300 tis. tun chleba. Spotřeba chleba dle ČSÚ po mnohaletém poklesu zaznamenala mírný nárůst - zvýšila se na 40 kg na osobu a rok. Důvodem zvýšené spotřeby chleba je bohatá nabídka chlebového sortimentu v obchodech, výživová jedinečnost této potraviny a také přesun preferencí spotřebitelů od pečiva směrem k chlebu z důvodu šíření mýtů o škodlivosti lepku v médiích. Každý Čech ročně utratí za chléb v průměru necelých 1 000 Kč.

Výrobní cena chleba je však podle mínění pekařů dnes velmi nízká a neodpovídá jeho hodnotě, což je velmi trápí. Spotřebitelská cena chleba klesá již od roku 2008 a zákazník dle ČSÚ zaplatí za 1kg v obchodě necelých 22,- Kč. Podle šetření Eurostatu je český chléb 8. nejlevnější v EU. „Nízká cena neumožňuje pekařům investovat do rozvoje, řádně odměňovat zaměstnance ani získávat pro pekařské řemeslo mladé adepty. Přitom výroba chleba vyžaduje vysokou odbornost a kvalifikaci a je ‚Královskou pekařskou disciplínou‘ a zároveň prestižní záležitostí pro každého výrobce. Většina pekáren v naší zemi má z důvodu nízkých cen existenční problémy. Nízké ceny chleba a pečiva způsobily, že každý sedmý pekař od roku 2000 zkrachoval. Obchodní řetězce by měly preferovat více kvalitu chleba než nízkou cenu, tak aby výrobci nebyli nuceni opouštět tradiční technologie, které jsou náročnější na čas a kvalifikaci pekařů,“ komentuje současnou situaci předseda Svazu pekařů Jaromír Dřízal.

Český chléb je naše „rodinné stříbro“
Češi jsou poměrně konzervativní spotřebitelé a typický konzumní chléb, v případě pomoučněné kůrky známý pod názvem Šumava, je pro ně pořád jasná jednička. V poslední době se však na trhu začínají čím dál více prosazovat novinky přinášející spotřebitelům zdravotní benefity, vícezrnné a celozrnné chleby a chlebové speciality nejrůznějšího surovinového složení, hmotností a tvarů od lokálních pekařů.

Dle odborníků na výživu je kvalitní, dobře propečený kvasový chléb zdraví velmi prospěšný. Chléb tvoří základ výživové pyramidy a výživoví poradci na něm oceňují řadu pozitiv: jde o významný zdroj bílkovin vitamínů řady B, železa, vápníku a vlákniny, jíž je v naší stravě nedostatek. Vláknina působí aktivně proti civilizačním chorobám, snižuje hladinu cholesterolu a je prevencí cukrovky. Při výběru chleba by měli mít spotřebitelé na zřeteli, jaký druh a složení je nejvhodnější pro jejich zdravotní potřeby. „Český chléb je naše 'rodinné stříbro', které bychom si měli udržovat i do budoucna. Národní soutěž Chléb roku je velmi důležitá, protože soupeření pekařů přispívá k růstu kvality, udržení gastronomických tradic a poskytuje spotřebitelům možnost zakoupit si chléb té nejvyšší kvality. Nezapomínáme ani na osvětu spotřebitelů a spustili jsme letos pro ně speciální web o chlebu www.chlebnasvezdejsi.cz“, uzavírá Jaromír Dřízal.

Svaz pekařů a cukrářů v České republice, z.s. je významné potravinářské profesní sdružení, které hájí zájmy a podporuje činnost firem podnikajících v pekařském a cukrářském oboru. V současné době sdružuje 120 členů - pekáren a cukráren, dodavatelů strojního zařízení, surovin a služeb pro tyto obory a potravinářských škol. Více informací na www.svazpekaru.cz. Podrobné informace o fenoménu „chléb“ naleznete na osvětovém webu: www.chlebnasvezdejsi.cz

Kontakt: 
Ing. Jaromír Dřízal, předseda svazu, tel.: 602 246 848, e-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

 

(Tisková zpráva) 
Pardubice, 9. června 2016
 
Prestižní soutěž „Chléb roku“, která se uskutečnila 9. června v Pardubicích v rámci tradičních pekařských slavností „Dny chleba“, zná své letošní vítěze. Nejlepší chléb z průmyslové pekárny v kategorii „Konzumní chléb “ upekli v pekárně ENPEKA ze Žďáru nad Sázavou. Vítězem v kategorii „Řemeslný chléb“ se stal výrobek z pekárny INPEKO Üstí nad Labem. Vítězem volné kategorie stále oblíbenějších chlebových specialit „Chléb bez hranic“ se stali pekaři ze společnosti PENAM.
Největší pekařská akce v zemi
Tradiční pekařskou slavnost Dny chleba každoročně pořádá Svaz pekařů a cukrářů v ČR. V rámci 22. ročníku se akce v Pardubicích, městě potravinářů, zúčastnilo přes 400 potravinářských odborníků a pozvaných hostů.
Dny chleba se od skromných začátků vyprofilovaly v prestižní akci, staly se místem setkávání odborníků, výměny zkušeností a hledání cest a způsobů, jak vyrobit a nabídnout spotřebiteli co nejkvalitnější chléb a další pekařské výrobky. Součástí akce byla vedle národní soutěže Chléb roku výstava dodavatelů pekárenského oboru a odborný seminář zaměřený na nové technologické postupy a netradiční suroviny při výrobě chleba. Dny chleba 2016 slavnostně zahájil primátor Pardubic Martin Charvát. Akt svěcení chleba – „Božího daru“ celebroval na zahajovacím ceremoniálu generální vikář Královéhradecké diecéze Mons. Josef Socha. Osvětovou akci na podporu kvalitních tuzemských potravin a českého chleba finančně podpořilo Ministerstvo zemědělství ČR. 
 
Pro kvalitní chléb do Tesca
V Pardubicích se utkalo celkem 74 soutěžních chlebů od pekařských firem z celé ČR. Nejvíce přihlášených vzorků bylo v kategorii „Chléb bez hranic“. Je určena pro chlebové speciality definované ve vyhlášce jako chléb pšeničný, žitný, celozrnný, vícezrnný a speciální.
Kvalitu soutěžních chlebů hodnotilo patnáct zkušených pekařských odborníků, kteří úspěšně prošli certifikací pro posuzovatele senzorické analýzy pekařských výrobků, kterou provádí VŠCHT Praha. Hodnotily se především senzorické parametry chleba jako vzhled, tvar a objem chleba, dále kůrka, střídka, vůně a chuť.
Již posedmé se prestižní akce pekařů i samotná soutěž uskutečnily ve strategickém partnerství s jedním z největších hráčů na maloobchodním trhu, společností Tesco. Společně tak propagují kvalitní chléb a snaží se jej nabídnout co největšímu množství spotřebitelů. Řada členů pekařského cechu úspěšně využívá při prodeji svých výrobků získaná ocenění Chléb roku či Chléb vynikající kvality. Tato označení jsou pozitivně vnímána spotřebiteli, protože v obchodech podle této značky velmi snadno rozliší vysoce kvalitní chléb od standardního.
Spotřeba chleba roste – je levný
V České republice se ročně vyrobí okolo 300 tis. tun chleba. Spotřeba chleba dle ČSÚ po mnohaletém poklesu zaznamenala mírný nárůst - zvýšila se na 40 kg na osobu a rok. Důvodem zvýšené spotřeby chleba je bohatá nabídka chlebového sortimentu v obchodech, výživová jedinečnost této potraviny a také přesun preferencí spotřebitelů od pečiva směrem k chlebu z důvodu šíření mýtů o škodlivosti lepku v médiích. Každý Čech ročně utratí za chléb v průměru necelých 1 000 Kč.
Výrobní cena chleba je však podle mínění pekařů dnes velmi nízká a neodpovídá jeho hodnotě, což je velmi trápí. Spotřebitelská cena chleba klesá již od roku 2008 a zákazník dle ČSÚ zaplatí za 1kg v obchodě necelých 22,- Kč. Podle šetření Eurostatu je český chléb 8. nejlevnější v EU. „Nízká cena neumožňuje pekařům investovat do rozvoje, řádně odměňovat zaměstnance ani získávat pro pekařské řemeslo mladé adepty. Přitom výroba chleba vyžaduje vysokou odbornost a kvalifikaci a je ‚Královskou pekařskou disciplínou‘ a zároveň prestižní záležitostí pro každého výrobce. Většina pekáren v naší zemi má z důvodu nízkých cen existenční problémy. Nízké ceny chleba a pečiva způsobily, že každý sedmý pekař od roku 2000 zkrachoval. Obchodní řetězce by měly preferovat více kvalitu chleba než nízkou cenu, tak aby výrobci nebyli nuceni opouštět tradiční technologie, které jsou náročnější na čas a kvalifikaci pekařů,“ komentuje současnou situaci předseda Svazu pekařů Jaromír Dřízal.
Český chléb je naše „rodinné stříbro“
Češi jsou poměrně konzervativní spotřebitelé a typický konzumní chléb, v případě pomoučněné kůrky známý pod názvem Šumava, je pro ně pořád jasná jednička. V poslední době se však na trhu začínají čím dál více prosazovat novinky přinášející spotřebitelům zdravotní benefity, vícezrnné a celozrnné chleby a chlebové speciality nejrůznějšího surovinového složení, hmotností a tvarů od lokálních pekařů.
Dle odborníků na výživu je kvalitní, dobře propečený kvasový chléb zdraví velmi prospěšný. Chléb tvoří základ výživové pyramidy a výživoví poradci na něm oceňují řadu pozitiv: jde o významný zdroj bílkovin vitamínů řady B, železa, vápníku a vlákniny, jíž je v naší stravě nedostatek. Vláknina působí aktivně proti civilizačním chorobám, snižuje hladinu cholesterolu a je prevencí cukrovky. Při výběru chleba by měli mít spotřebitelé na zřeteli, jaký druh a složení je nejvhodnější pro jejich zdravotní potřeby. „Český chléb je naše 'rodinné stříbro', které bychom si měli udržovat i do budoucna. Národní soutěž Chléb roku je velmi důležitá, protože soupeření pekařů přispívá k růstu kvality, udržení gastronomických tradic a poskytuje spotřebitelům možnost zakoupit si chléb té nejvyšší kvality. Nezapomínáme ani na osvětu spotřebitelů a spustili jsme letos pro ně speciální web o chlebu www.chlebnasvezdejsi.cz“, uzavírá Jaromír Dřízal.
Svaz pekařů a cukrářů v České republice, z.s. je významné potravinářské profesní sdružení, které hájí zájmy a podporuje činnost firem podnikajících v pekařském a cukrářském oboru. V současné době sdružuje 120 členů - pekáren a cukráren, dodavatelů strojního zařízení, surovin a služeb pro tyto obory a potravinářských škol. Více informací na www.svazpekaru.cz. Podrobné informace o fenoménu „chléb“ naleznete na osvětovém webu: www.chlebnasvezdejsi.cz
Kontakt: 
Ing. Jaromír Dřízal, předseda svazu, tel.: 602 246 848, e-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

 

 






Copyright