Mladí pekaři se utkali v soutěži Pekař roku 2025 junior
Ve dnech 25.–26. března 2025 se na půdě České zemědělské univerzity v Praze – Suchdole uskutečnil již 27. ročník prestižní soutěže Pekař roku v kategorii junior. Své dovednosti zde poměřilo deset nejlepších studentů z potravinářských škol a učilišť z celé České republiky.
Soutěž, pořádaná Svazem pekařů a cukrářů v ČR pod záštitou ministra zemědělství Marka Výborného, byla nabitá talentem, kreativitou a odhodláním. Generálním partnerem akce byla Orkla Food Česko a obchodní řetězec Albert.
Studenti soutěžili v náročných disciplínách, jako je pečení jemného pečiva, výroba koláčů, rohlíků a pšenično-žitného konzumního chleba. Odborná porota hodnotila nejen technickou zdatnost a manuální zručnost, ale také nápaditost a originalitu.
Titul Pekař roku 2025 junior si zaslouženě odnesla Kateřina Jiřina Dokoupilová ze Střední školy Brno Charbulova. Druhé místo obsadila Blanka Mauerová ze Střední školy designu a řemesel Kladno a třetí příčku si vybojovala Laura Andrlová ze Střední průmyslové školy potravinářství a služeb Pardubice.
„Cílem naší juniorské soutěže je podpora mladých talentů a propagace pekařského oboru. Velmi nás těší, že už 27 let můžeme motivovat studenty k lepším výkonům a zprostředkovat jim setkání s profesionály,“ uvedl Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR. „Letošním vítězkám gratulujeme a přejeme jim mnoho úspěchů v budoucí kariéře.“
Soutěž podpořili partneři, mezi nimiž nechyběli Backaldrin, Ireks Enzyma, Lesaffre Česko, Pekařství a cukrářství Sázava, Penam a Pfahnl Backmittel, Omega. Děkujeme také za zapůjčení stolů firmě Pekass.
Seznam účaastníků soutěže Pekař roku 2025 junior